Expositie Paviljoen in Barcelona
Tijdens mijn studie bezochten we de atelierwoning van schilder/architect Theo van Doesburg. Deze Maison 
d’ Artiste was voorzien van grote schuifwanden waardoor bijvoorbeeld een gang naar grote vertrekken getransformeerd kon worden. Dat verruimde mijn blik op het interieur en pas ik daarom graag toe. 
Nog een voorbeeld hiervan is het Expo Paviljoen in Barcelona ontworpen door Mies van der Rohe. Het Paviljoen is opgebouwd uit enkele vaste muren en verschillende schuifwanden. Hierdoor kan je het gebouw naar eigen wens aanpassen. Mies van der Rohe was met dit idee zijn tijd ver vooruit.

Plattegrond van het Paviljoen naar kunst uit dezelfde tijd
Opvallende overeenkomst tussen kunst en architectuur

De indeling van het gebouw is open en geeft je een gevoel van vrijheid en beweging binnen de ruimte. Dit komt omdat het dak op enkele wanden en pilaren rust zodat de binnen muren langs elkaar heen kunnen schuiven om langere of kortere routes te creĆ«ren. Het gehele gebouw rust op een plint van travertin waardoor het de illusie geeft of het gebouw zweeft. 

Marmeren wanden met travertin vloer

Glazen schuifwand
Het materiaalgebruik van het Paviljoen is strak en minimalistisch. Naast travertin en marmer heeft Mies van der Rohe veel glas gebruikt. Door middel van een glazen wand met uitzicht over het zwembad betrekt hij de tuin bij het interieur. 

En hoe pas ik dit visueel en praktisch toe in mijn interieur ontwerpen? 

Vertrekken worden wegens privacy redenen of temperatuur verschillen gesloten. De draaibare of schuivende wand kan van ieder gewenst materiaal, zoals glas, geperforeerd staal of hout. Scharnierend van uit de muur of als een zogenaamde taatsdeur, waarbij de draaiende as iets naar binnen ligt.

Schuifdeur van mat glas voor badkamer

Glazen schuifdeur in stalen frame
Draaibaar glazen wand in dezelfde stijl als de schuifdeur
Perspectief tekening van glazen schuifdeuren die hal en woonkeuken van elkaar scheiden