Kleur is alleen in een lichte omgeving te zien.
Stel dat een voorwerp rood is. Theoretisch betekend dit dat het voorwerp alle kleuren absorbeert maar rode stralen weerkaatst. Een witte steen weerkaatst alle kleuren, houdt daardoor geen warmte vast en voelt dus koeler dan een zwarte steen.
Stel dat een voorwerp rood is. Theoretisch betekend dit dat het voorwerp alle kleuren absorbeert maar rode stralen weerkaatst. Een witte steen weerkaatst alle kleuren, houdt daardoor geen warmte vast en voelt dus koeler dan een zwarte steen.
De textuur van het materiaal zorgt ervoor hoeveel de kleur weerkaatst.Glanzende materialen lijken dieper van kleur, matte materialen lichter.
Kleuren hebben soms een symbolische waarde. Zo staat rood in het teken van de liefde en groen in het teken van veiligheid. Kleur in het interieur kan van invloed zijn op je gevoel. Daarom worden in ziekenhuizen groene tinten toegepast, dit zorgt voor een rustgevende omgeving.
![]() |
Een voorbeeld van een heel onrustig interieur is dat van Rietveld. |
De kleurkeuze van geel in een kliniek voor kinderpsychiatrie had vervelende gevolgen. De architect had gekozen voor een knalgele vloerbedekking. De kinderen werden er (nog) onrustiger van. Door de vloer te veranderen in een groen/blauwe tint raakten de kinderen meer op hun gemak.
De invloed van warme en koude kleuren
Wat zijn warme en koude kleuren? Over het algemeen verstaan wij onder warme kleuren alle tinten van de regenboog vanaf geel tot violet. Denk aan oranje en rood. Dus de koele tinten liggen aan de andere kant van de regenboog namelijk blauw en groen.
Hier kun je mee spelen: heeft een koele ruimte, bijvoorbeeld gelegen op het noorden meer warmte nodig, dan pas je daar een oranje/rode kleur toe. Andersom werkt dit dus ook.
Al zijn de meningen daarover verdeeld, ik vind zwart en wit ook kleuren. Zwart combineert mooi met natuurlijke materialen zoals hout, beton of staal. Wit geeft mij een rustig en opgeruimd gevoel. En ja, van zwart is bekend dat het de ruimte verkleind en wit de ruimte vergroot. Waarom? Zwart komt op je af.
Bekijk een zwart kozijn; Het zal het uitzicht op de tuin naar achter plaatsen. Een wit kozijn haalt de tuin meer naar “binnen”.
![]() |
Eetkamer met een wit kozijn haalt de tuin naar binnen |
![]() |
Het naastliggende vertrek met een zwart kozijn. Nu lijkt de tuin dieper te liggen. |
En wist je dat;
-Kleuren intenser worden wanneer je ze combineert met wit?
-Kleuren in de omgeving van zwart of grijs de kleurintentie afneemt?
-Kleurentrends in de mode het volgende seizoen vaak opgevolgd worden in de meubelstoffen?
-Een kleur in het interieur iets zegt over je zelf? Lange tijd werd er veel grijs en taupe toegepast en dat is mooi, maar door het te combineren met sprankelende kleuren als lime, turqoise of fuchsia krijgt het iets persoonlijks.
Als interieurarchitect vind ik het belangrijk de opdrachtgever goed aan te voelen, kleur is hierbij een belangrijk middel. Het kan mij al veel informatie geven over de bewoners.
Het toevoegen van kleur gaat vanzelf bij mij.
Ik haal bijvoorbeeld inspiratie uit
-het uitzicht naar buiten, de bomen of planten buiten
-een stenen blad, verweerde muur, houten vloer, glasmozaiek met diverse kleurennuances. Een palet waar diverse kleuren als aanknopingspunt mij tot een keuze brengen.
Het zijn de materialen van het huis die mij kunnen inspireren of die ik toevoeg om met de architectuur een geheel te vormen.
![]() |
Natuurlijke tinten gecombineerd met een paar accentkleuren |
![]() |
Trappenhuis met klassieke glas-in-lood ramen |
Een voorbeeld van kleurcombinatie architectuur / interieur is dit trappenhuis waarbij het klassieke glas-in-lood
raam met kleuren als pastel lila, blauw, geel en groen zich herhalen in de lampenkappen, die van dezelfde transparantie zijn.
raam met kleuren als pastel lila, blauw, geel en groen zich herhalen in de lampenkappen, die van dezelfde transparantie zijn.
In deze blog heb ik een aantal kenmerken en toepassingen van kleur in het interieur aangegeven,
maar er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen…