Brussel

Maandag 20 oktober heb ik Brussel bezocht om hier inspiratie op te doen van de stad zelf. Dit doe ik regelmatig omdat het een stad is met veel diversiteit op het gebied van design namelijk meubels, mode en natuurlijk chocolade gepresenteerd in de mooiste winkelinterieurs. 

In de kledingzaak BelleRose kwam ik paskamers tegen met een enorme taatsdeur die tegelijkertijd de passpiegels waren. Wat een ruimtelijk effect! 
Door spiegels te gebruiken lijkt de winkel groter dan hij is

Close up van deuren
Het valt mij op dat de Belgische winkel interieurs steriel of minimalistisch de mode presenteren. Maar daarin tegen heb je ook hele luxe chocolade winkels waar chocolade gepresenteerd wordt alsof het een object op zichzelf is. Zo heb ik een chocolade winkel bezocht waarbij de sokkel waar de chocolade op gepresenteerd werd zo gevormd was, dat het een groot stuk geschaafde chocolade leek. 
Luxe tassen minimalistisch gepresenteerd 
Chocolade winkel waarbij het interieur op het product werd aangepast
Bronzen sokkel in de vorm en kleur van geschaafde chocolade  


Biennale Interieur Kortrijk 2014

Van 18 oktober tot en met 26 oktober was in Kortrijk de International Design Biennale. Dit is een Interieurbeurs die uniek is in haar soort, door zich professioneel op te stellen maar toch toegankelijk te zijn voor de particulier. 

Op dinsdag 21 oktober heb ik een bezoek gebracht aan de beurs. Ik was benieuwd wat alle leveranciers in deze tijd te bieden hadden en daarbij speelt de presentatie soms een grote(re) rol

Verlichting

In de eerste hal werd ik gelijk al verwelkomt met de stands van LZF en Dark. Merken die ik regelmatig in mijn projecten gebruik.


Lzf is bekend om zijn lampen van houtfineer. Er werd een brede collectie gepresenteerd van diverse modellen en houtsoorten. Mooi, maar voor mij niet vernieuwend.

                                                           Mond geblazen glasbellen The Bubble’s

Dark verrast mij altijd in het assortiment. Van functionele verlichting tot decoratieve licht-objecten. Het was leuk om te zien dat ze een aantal lichtbronnen lieten zien die ik toevallig straks in project Brouwershoek ga toepassen. (bijv. de Big Bubble’s) 

                                                              richtbare opbouwspot met spiegeltje

Nieuw was de plafondspot met een spiegeltje in het armatuur waardoor je hem op diverse punten kunt richten. Leuk om op die manier iets aan te lichten. 


De bamboe bollen waren niet verassend qua vorm maar wel in alle kleuren te verkrijgen wat ze in zijn soort bijzonder maakt.
Wat mij over de gehele beurs opviel was de minimalistische vormgeving van de armaturen: enkel een snoer en peertje (wat ik zelf ook in de Multi 3D-store toepaste) en dat in diverse kleurstellingen en kooldraad variaties. 


Dit idee iets meer uitgewerkt was te zien in de stand bij Flos. Het armatuur is d.m.v. een magneet op alle manieren eraan te klikken en dus te richten.


Vernieuwend voor mij was het Franse label DCW Editions. Ook hier weer modellen uit 1921 opnieuw in productie. De lampen doen denken aan de originele bureaulampen of gaslampen uit vroeger tijden. Uitgevoerd in zwart staal hebben de lampen een industriële uitstraling. Simpel in eenvoud, stoer en heel toepasbaar. Het wandarmatuur uit de collectie is een model dat ik zeker eens ga toepassen!


De stand van Modular is altijd spraakmakend. Helaas is het product vaak wel ondergeschikt aan de stand. 


Ook ik heb mijn hoofd gestoken door een gat, wat een bord bleek, waardoor ik uitkeek over een gedekte tafel met meerdere hoofden op borden. Heel humoristisch.

                                door op een krukje te gaan staan kom je met je hoofd in de stand

Toen ik de stand verliet vroeg ik de Modular vertegenwoordigster de nieuwste brochure mij toe te sturen. Ik had namelijk geen idee wat er nieuw op de markt was gekomen omdat ik geen armatuur in de stand had gezien. Maar daar gaat het bij de stands van Modular misschien ook niet om.



Meubels.

Er waren opvallend veel meubels die terug gaan in de naoorlogse tijd. Modellen uit de jaren ’50 worden opnieuw in productie genomen of vormen een inspiratie voor fabrikanten.
Denk aan de ranke notenhouten frame’s, open armleuningen met alleen een (plat) rug en zitkussen.
Pastoe gaf een mooie uniforme presentatie in een sobere kleurenpresentatie zwart / bruin. 


De stoel SM05 uit 1958 heeft Pastoe terug in de collectie genomen. Het was destijds een van de eerste stoelen geheel van draadstaal gemaakt. Zoals hij gepresenteerd werd in zwart frame en bruine bekleding kreeg hij een chique en warme uitstraling. Gecombineerd met de altijd hoge kwaliteit kasten van Pastoe liet deze Nederlandsche meubelfabrikant een uitstekend visitekaartje achter.



Stoffen / Kleden

De stand die er qua originaliteit bovenuit stak was de Deense stoffenfabrikant Kvadrat. Mij bekend omdat ik deze bekledingsstoffen vaak toepas.
Ontwerper Raf Simons is aangesteld de hoge kwaliteit en originaliteit in de collectie in stand te houden nu Fanny Aronsen, het boegbeeld voor Kvadrat, is overleden.
Het ging mij niet zozeer om de mooie vernieuwende high-tech materialen als wel om de geweldige presentatie:


Lange en korte lamellen van repen stof scheiden de stand af in de grote hal. 
Centraal staat een werkblok waarover de stralenbundels liggen.


De krukken lijken voor deze stand speciaal ontworpen. Een houten frame waarbij de poten een kussen samen klemt tot zitting. De meubelstof werd op deze manier zeer origineel gepresenteerd. 

De stand van Kvadrat was gekoppeld aan Danskina.
Er is een breed aanbod van karpetten fabrikanten maar Danskina heeft mijn voorkeur vanwege de kleuropbouw en vooruitstrevende materiaalkeuze’s (waren zij de eerste met bamboe-kwaliteit?) in haar collectie.


Met de betrokkenheid van Hella Jongerius als ontwerper zorgt Danskina ervoor dat er ook voor jonge mensen vrolijke en prijstechnisch interessante karpetten op de markt zijn gekomen. Touw geknoopt in de vorm van roosjes, vilt/kurk strips aan elkaar geplakt en vrolijk gekleurde wollen weefsels.


Badkamers / Keukens

Opvallend aan de keukens en badkamers was de grote van de opstellingen. Veel kookeilanden en zelfs “wastafeleilanden”. Qua omvang niet voor iedere opdrachtgever geschikt. (Hoewel ik deze week in een keuken stond zo groot als mijn gehele appartement!)

Ik heb hele verfijnde materialen gezien zoals Corian (of HiMacs) dat in alle vormen te buigen en te zagen is. 



Daarentegen ook een aanrecht uit een marmermen blok gebikt, wat de puurheid van het materiaal laat zien.


De kleur van de kranen was opmerkelijk. Dachten we vroeger nog aan een oliesjeik wanneer er gevraagd werd om gouden of messing kranen (met klassieke “bolletjesgrepen”) tegenwoordig heeft ook het Deense merk Vola de kleuren messing en koper in de collectie opgenomen.


Het getuigd van een beetje lef om van het chroom en rvs af te stappen om voor deze kleuren te kiezen en het is ook zeker niet makkelijk te combineren met alle materialen.
Maar in mijn komende project ga ik er voor. De pantry krijgt een messing gootsteen met messing kraan. Dit in combinatie met een glasmozaiek aanrecht. Geloof mij, dit wordt mooi!





Met een koffer vol kaartjes en brochures stapte ik in de trein op weg naar Haarlem.


Genoeg inspiratie voor de komende 2 jaar!