Dit najaar 2016 vond weer de Biënnale Interieur Beurs plaats in Kortrijk.
Een beurs die mij een nieuwe kijk geeft op wat er de komende tijd te verwachten valt op het gebied van interieur & design.
Restaurant met een grote herfsttafel van paddestoelen in het midden. |
Deze blog toont een foto-impressie met uitleg van mijn waarnemingen.
Hierbij signaleer ik trends (?) op het gebied van materiaal, kleur, vormgeving, omdat ze bij meerder fabrikanten te zien waren.
Sanitair
Niet veel noviteiten sinds de beurs van 2014.
Ook toen zagen we al veel messing en koperen kranen voor in de badkamer (en keuken).
De stand van Hans Grohe viel op door zijn variatie aan kranen in een grote wasbak gemaakt van verschillende marmeren platen.
De glazen behuizing van dit ontwerp van Phillipe Starck laat zien waar een kraan voor dient. Het model is een variatie op de eerdere chromen en rvs uitvoeringen. |
AXOR, Hans Grohe komt met een huiselijk douchekop in de vorm van een lampenkap. |
Dat een douche wat huiselijker en gezelliger kan worden blijkt uit deze douchekop in de vorm van een lampenkap. We streven al jaren naar een vervaging van woonkamer naar badkamer. Daardoor zie je steeds meer keuze in tegels, sanitair en nu dus letterlijk de lampenkap in de badkamer.
Keukens
Er wordt mij regelmatig gevraagd of een keuken-op-maat duurder is dan een “merk keuken”.
Dit is niet per definitie het geval. Uiteraard heeft het te maken met het merk (hiervoor betaal je).
Wat ik interessanter vind is de flexibiliteit in het keukenprogramma. De materiaalkeuze en maatvoering maakt het soms zo beperkt en niet een geheel met de overige meubels in het interieur die ik al heb ontworpen waardoor mijn voorkeur uitgaat naar een keuken op maat gemaakt.
En dan kan ik nog steeds “sturen in het budget ” door rekening te houden met de materialen.
Op de beurs zag ik een aantal bedrijven met een keuken op maat. Logisch dat ik hier nadrukkelijk keek naar de uitvoering en materialen.
Het lijkt erop dat de witte en lichte keukens passe zijn:
Grote was-spoelcombinatie in het aanrechtblad van messing of composiet. Dit zag ik regelmatig in de getoonde keukens.
Messing en koperen kranen worden dus ook in de keuken vaak toegepast.
Niet praktisch maar wel mooi; het massieve messing kookeiland.
Alleen de aan/uit knop is wat er van de kookplaat over is |
Het stenen blad bevat elektronische contactpunten waardoor je er op kan koken.
Een variatie op een zwart-wit keuken door zijn speelse lijnen.
Een bijzonder hoekdetail van de lade. Het composietblad heeft een decoratieve facetrand |
Een extra diep aanrecht d.m.v. een kast met schuifluik |
het kookeiland lijkt minder massief door het open vak onder het aanrechtblad |
Verlichting
Wever en Ducre, stoere stand van steigerpijpen in combinatie met de lampen. Geen folders maar scheurkalenders om informatie over het artikel mee te nemen, dat was erg origineel!
De hele serie BOW van Hilite sprak mij aan. ( kroonluchter, booglamp, hanglamp..)
De simpelheid van snoeren die via een gebogen koker in deze vorm ontstaan. Ik teken ervoor!
Bij meerdere merken deze combinatie van hoepels met led-strips gezien. Hoola van Hilite was wel een van de mooisten. Vanwege zijn kleurcontrast kreeg het mee raffinement.
Verlichting zit hierbij niet verpakt in een armatuur maar onzichtbaar verwerkt in de (interieur)architectuur. Mogelijkheden met logo’s zijn er ook. Je kun het licht regelen via een app op de telefoon.
Een bureau op maat gemaakt met diverse mogelijkheden in hout en leersoorten. Op zich niet heel bijzonder. Maar, wat mij opviel was de zwarte lijn in het blad die doorliep als lamp. In het houten deel zaten 2 gleuven waarin de I-Pad en telefoon kan staan. Op het leren blad achterin een klein dim-knopje voor de lamp. De combinatie van deze functies sprak mij daarom aan.
Akoestisch materiaal van ORAC in wyber-vorm of vierhoek, waarmee diverse patronen zijn te maken. Kaal te gebruiken of te beplakken met stof, leer, folie etc.
YELLOW MELLOW; De hele ruimte in 1 kleur gegoten; vormen krijgen hierdoor meer de aandacht |
Wat opviel was de intimiteit van de stand door het lage plafond. In dit plafond zaten lichtschachten bekleed met (Kvadrat)stof. Door lichtreflectie van spots bovenin viel het licht naar binnen. Het geheel deed mij denken aan de hoge toren en nissen bij de kapel van Ronchamp (lees blog). Het bleek dat de ontwerper van deze stand inderdaad door dit gebouw was geïnspireerd.
De gordijnstoffen werden gepresenteerd in een mooie kast waarbij mijn oog viel op het detail van de scharnieren.
Alle meubels van donker notenhout waren door een Japans duo (…) speciaal voor deze beurs ontworpen. (Dat lijkt mij ook wel wat!)
Afgezien van een nieuw karpet van Hella Jongerius heb ik niet veel nieuws gezien sinds de DesignPost in Amsterdam. Tijdens de presentatie van seizoen 2016/2017 had ik daar alle nieuwe producten al bekeken.
In tegenstelling tot de stand van Kvadrat/Danskina viel deze stand op door zijn puurheid in de presentatie. Het gaat om glazen deuren. De 3 variaties zijn duidelijk ;
Schuifdeuren, staatsdeur en draaideur.
Op het einde van de balk (rechts niet in beeld) was een kopie van de Qooker kraan. Vond ik niet zo interessant. De combinatie stand/product begreep ik niet maar mooi was de stand wel.
Door deze blog te schrijven komen de beelden nog eens langs en kijk ik met een voldaan gevoel terug op de beurs van 2016.
Tot in 2018! Wellicht sta ik dan met een eigen meubel op de beurs…